Error showing flash-object.

Leerlingen weer helemaal into beleggen! 

Op 16 mei streden vijfentwintig teams van elk vier leerlingen op de Universiteit Antwerpen voor de titel van “Beste Belegger” in de door Argenta georganiseerde scholencompetitie.
Acht van de vijfentwintig teams kwamen uit de Truiense scholen en net zoals vorig jaar schoten ze weer de hoofdvogel af!

De scholencompetitie werd gespeeld met het gezelschapsspel “De beste belegger”, een uitgave van Argenta en Cartamundi. In 2009 stapte Cartamundi naar Argenta met het voorstel een financieel spel te ontwikkelen. Cartamundi zorgde voor het ontwerp, de specialisten van Argenta gaven er inhoud aan. Jongeren van het 5de en 6de middelbaar maken via het spel op een speelse manier kennis met de geheimen van de financiële wereld. Ze leren hoe ze met geld kunnen omgaan en wat de invloeden zijn van de economische situatie op hun kapitaal.

Het didactische nut van het spel werd snel door de onderwijswereld opgepikt. Het resultaat? Een Vlaamse scholencompetitie met voorrondes in alle provincies. Via www.debestebelegger.be schreven liefst 1024 enthousiaste leerlingen zich in, een derde meer dan vorig jaar. Er werden in totaal 256 teams van telkens 4 leerlingen gevormd, uit alle Vlaamse provincies, die zich probeerden te kwalificeren voor de finale via de officiële spelnamiddagen in hun school. De 25 beste ploegen speelden op 16 mei de grote finale die doorging op de Universiteit Antwerpen. Ze werden daarbij aangemoedigd door hun supporters en leerkrachten. Naast het spelen van het spel konden de leerlingen ook nog genieten van een unieke rondleiding op de Universiteit georganiseerd door de Praesessen van de studentenvereniging van de faculteit politieke en sociale wetenschappen. Ze maakten kennis met de verschillende universiteits-faculteiten en hun respectievelijke gebouwen.

Het ging er spannend aan toe in De Meerminne op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen! De leerlingen hadden zich goed voorbereid en gebruikten verschillende strategieën om zoveel mogelijk geld te verzamelen. “Ik heb mij vooral gefocust om zoveel mogelijk huizen te kopen, en wat zeker belangrijk is, om vroeg aan pensioensparen te beginnen,” zegt Valod, die de hoofdprijs won. “Een appeltje voor de dorst opzij zetten voor later en de belastingen 35% mee laten financiëren is mooi meegenomen. Ik heb niet teveel risico genomen en daarom niet veel aandelen gekocht.” aldus de winnaar.

Niet alleen de studenten, maar ook de gastsprekers, Marc De Ceuster, hoogleraar Financiële Economie, Derivaten en Risicobeheer, en Jan Jambon, parlementslid en financieel expert, waren onder de indruk van de finale. De heer De Ceuster gaf een begeesterende toespraak over de psychologie achter de zogenaamde zeven vette en zeven magere jaren in de economie. Jan Jambon drukte op het belang van het vooruitdenken van de jeugd voor wat betreft hun financiële stabiliteit. Wat uiteraard ook een basis is van het spel 'De beste belegger'.

Kon de prestatie van vorig jaar voor de Truiense scholen geëvenaard worden? JA! Truiense scholen zijn weer 'TOP' in Vlaanderen!

Net zoals vorig jaar toen Arsen Stephanian van KCST Sint-Truiden de beste belegger werd, kaapten de scholen in Sint-Truiden ook dit jaar weer de hoofdprijzen weg.

De spanning was echter te snijden tijdens de finale. Naar jaarlijkse gewoonten werden een aantal spelregels aangepast met als bedoeling de moeilijkheidsgraad te verhogen, de afgesproken strategieën binnen de vier teamleden te doorbreken en alzo iedereen evenveel kansen te geven.

Dit jaar werden de teams volledig uit elkaar gehaald en speelden ze tenslotte in groepjes van vier met drie niet-gekende tegenspelers. De individuele punten uit dit spel werden achteraf opgeteld om zo tot een gezamelijke team-score te komen.

Valod Kjalashian van KTA Sint-Truiden werd „De Beste Belegger 2012‟ en samen met zijn team „De Beleggers‟ wonnen ze ook nog eens de titel van “Beste Team”. Alsof dit alles nog niet voldoende was, werd ook hun school, KTA Sint-Truiden de beste Vlaamse school en wonnen ze een jaar gratis appels ter waarde van €3000. Iedere maand ontvangt de school 800 appels van september 2012 tot en met juni 2013. Toch waren ze niet de enige Truiense school uit de top drie. Ook Technicum Sint-Truiden behaalde een fantastische derde plaats!

En hoe heeft KTA dit fantastische resultaat behaald?
Volgens de leerlingen van KTA is het zeer belangrijk om goed voorbereid te zijn en veel te oefenen. Ze leerden vragen vanbuiten, stelden een schema op en vroegen zelfs reed bij de winnaar van vorig jaar, kortom goed voorbereid aan de start komen is half gewonnen. 

Finale beste belegger - 16/05/2012